Als ambtelijk secretaris voor de klas: praatje, plaatje daadje

In mijn cursus zei een or-lid eens: “Ja, ik begrijp helemaal wat je doet. Eerste een praatje, dan een plaatje en tot slot een daadje”. Ik keek wat verbaasd, waarop hij zei: ‘’Ik doe hetzelfde als zweminstructeur in mijn vrije tijd”.

In eerste instantie was mijn ego iets beledigd. Ik heb immers een post-hbo jaaropleiding voor trainer en coach gedaan en onlangs mijn hbo didactische bevoegdheid gehaald. Mijn werk is toch wel meer dan een praatje, plaatje en daadje!? Ik herinnerde me tegelijkertijd ook dat een ervaren vakgenoot mij eens vertelde altijd volgens een vast stramien te werken. Eerst de theoretische uitleg, vaak ondersteunt met een powerpoint, gevolgd door een verwerkingsopdracht, om te checken of de theorie is beklijft